Familjeekonomi

Ekonomiska investeringar, långsiktigt sparande eller placeringar i fonder och värdepapper är något vi idag har en mycket bättre tillgång till än för bara 20–30 år sedan, och att sätta sina pengar i arbete är inte längre bara för de välbärgade och utbildade. Att göra detta tillsammans med sin partner är ett jättebra sätt att förbättra vår privatekonomi och sätta familjens pengar i arbete.

 

Men om dagen kommer där du och din partner bestämmer er för att gå skilda vägar, vad händer då med hushållets ekonomi, och vad händer med ert kapital?

 

Den mest grundläggande regeln för kapital vid en bodelning kallas att makarna har giftorätt. Giftorätt innebär att makarna på var sida har rätt till hälften av hushållets sammanlagda tillgångar efter hushållets och de enskilda makarnas skulder. Detta innebär att man slår samman tillgångarna som existerar i alla former, drar bort de gemensamma och enskilda skulderna för att sedan dela på summan som blir kvar.

 

När det kommer till aktier och fonder vid skilsmässa så räknas detta in i hushållets gemensamma tillgångar och skall fördelas precis som allting annat. Men det kan ju vara så att investeringar som dessa, eller andra typer, kan vara uppbundna i olika avtal. Detta måste då lösas mellan varandra genom att ena parten löser ut den andra.

 

Kan man inte komma överens om hur man skall fördela tillgångarna är det starkt rekommenderat att man tar kontakt med en jurist som tar hand om bodelningen åt hushållet. Detta är en bra lösning som kan förhindra tvister och underlätta för båda parter när skilsmässan är över, en nog påfrestande och sorgen affär i sig självt.

 

Vill du lära dig mer om investeringar, fondspar eller hur man förhandlar det bästa bolånet så tycker vi att du följer länken i detta stycke. Utöver detta kan du också läsa mer om giftorätt eller följa bloggserien om investeringar för nybörjare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *